Koufta

Marrokaanse Koufta

Foto van www.LivePicz.nl

Een tijdje geleden heb ik geschreven over de workshop van Anna Nora. Daar waren een heleboel lekkere en bijzondere gerechten we gemaakt hebben, maar de Koufta, daar wilde ik apart over vertellen.

De Koufta is namelijk de Marrokaanse versie van gehaktballetjes in tomatensaus. Nu is dit natuurlijk een favoriet voor de meeste kinderen en kan worden gegeten met pasta, rijst en andere granen, maar ik kan me voorstellen dat je als ouder ook wel eens een wat geraffineerdere versie zou willen hebben.

Met deze Marrokaanse Koufta krijg je dit allemaal. Je maakt hem in een tajine, maar een wok kan natuurlijk ook, en hij kan gemaakt worden van rundergehakt, maar ook met lamsgehakt. Dit laatste heb ik gebruikt.

Door de verschillende specerijen, kurkuma, komijn en paprika, en door het gebruik van verse peterselie en koriander, wordt de smaak heel anders dan je gewend bent. Toch is dit echt nog heel toegankelijk voor kinderen. Zelf heb ik een keukenmachine gebruikt om de ui, knoflook en de specerijen en kruiden te hakken, want hierdoor gaat het natuurlijk wat sneller, en ik had niet zoveel tijd. Aan de andere kant kun je dit natuurlijk prima met een mes snijden als je hier goed in bent of als je iets meer tijd hebt.

Het is een klein beetje werk maar niet erg moeilijk en het resultaat is een andere versie van een bekend gerecht! Lekker met turks brood of couscous. Zelf heb ik er maisbrood bij gemaakt en de combinatie daarmee was erg geslaagd.

Marrokaanse Koufta

Voorbereidingstijd: 15 minutes

Kooktijd: 20 minutes

Totale bereidingstijd: 35 minutes

Voor 4 personen

Ingredienten:

    Voor de gehaktballetjes
  • 500 g gehakt (lamsgehakt of rundergehakt)
  • 1 fijngesneden of geraspte ui
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 eetlepels fijngesneden verse coriander
  • 2 eetlepels fijngesneden verse peterselie
  • 1/2 theelepel peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel zout
  • Voor de tomatensaus:
  • 4 geraspte of kleingesneden tomaten
  • 1 klein glas gezeefde tomaten
  • 1/2 glas water
  • 1 fijngesneden ui
  • 4 fijngesneden teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 eetlepel gesneden verse coriander
  • 1 klein glaasje olijfolie
  • 5 eieren

Bereiden:

  1. Doe alle ingredienten voor de gehaktballetjes bij elkaar en maak er met de hand balletjes van.
  2. Doe alle ingredienten voor de saus in de tajine, en zet hem op zacht vuur.
  3. Laat dit 5 minute koken.
  4. Doe je gehaktballetjes in de tajine en doe het deksel erop.
  5. Als het begint te koken, laat het dan 10 minute koken.
  6. Draai de balletjes om en breek de eieren tussen de gehaktballetjes in.
  7. Doe een snufje zout en peper over de eieren.
  8. Doe het deksel weer dicht en laat nog 10 minuten koken tot alles gaar is.
  9. Serveer met wat verse coriander eroverheen.
http://voedenzo.nl/marrokaanse-koufta/