Lactosevrije Borstplaat

Lactosevrije Borstplaat van de Sint

Het is bijna Sinterklaas, en Sinterklaas betekend natuurlijk snoepen! Maar, dan zie je al die lekkere suikerdingen, speculaas, chocola en zo in de winkel liggen, en dan zijn er toch een heleboel mensen die al deze lekkere dingen niet kunnen eten. Want in de meeste dingen zit melk of lactose. Om dus ook aan deze wensen tegemoet te komen ben ik gaan zoeken naar een recept van borstplaat dat werkt en dat ook voor een lactosevrije versie gebruikt kan worden.

En dat heb ik gevonden, hoera! Maar, voorzichtig, lactosevrije borstplaat is makkelijk te maken, maar je moet op een aantal dingen letten. Om te beginnen moet je echt kristalsuiker gebruiken en geen basterdsuiker zoals ik deed de eerste keer. Dat werkt dus minder goed. Ook heb ik soja slagroom gebruikt in plaats van echte room, maar dan moet je iets minder gebruiken dan in het originele recept.

Het recept hieronder is dus aangepast om te zorgen dat het met de lactosevrije versie ook lukt!

Een paar tips :

Maak de borstplaatjes niet te groot, want er zit natuurlijk veel suiker in, dus het is lekker maar erg machtig.

Deze lactosevrije borstplaat heeft minstens een nacht nodig om te stollen, dus hou hier rekening mee… Hou dikker de borstplaat is, hoe langer het moet stollen.

Voeg voor chocolade borstplaat, een klein beetje cacaopoeder of een paar stukjes chocola toe en voor aardbeiensmaak kun je wat siroop toevoegen of eventueel wat echt, gepureerd, fruit. Verder kun jij uiteraard alle smaken maken die je wilt!

 

Lactosevrijde Borstplaat van de Sint

Voorbereidingstijd: 20 minutes

Kooktijd: 10 minutes

Totale bereidingstijd: 30 minutes

Ingredienten:

  • 500 g kristalsuiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 10 g boter (lactosevrij)
  • 100 g lactosevrije slagroom van Alpro (in het koelvak bij AH)
  • vormpjes
  • bakpapier

Bereiden:

  1. Doe alle ingredienten bij elkaar in een pan
  2. Laat alles heel langzaam smelten
  3. Zorg ervoor dat de suiker volledig gesmolten is, anders is de borstplaat korrelig. Dit duurt vrij lang
  4. Haal het daarna van het vuur en blijf roeren totdat het aan de ziijkant hard wordt
  5. Zet de vormpjes op het bakpapier, en giet langzaam het mengsel uit in de vormpjes
  6. De dikte moet niet meer dan een halve centimeter zijn, want anders stolt het niet goed
  7. Dek af met bakpapier en zet weg op een droge, koele plaats
  8. Laat het minstens een nacht stollen
http://voedenzo.nl/lactosevrije-borstplaat/