Gevulde Zalm

Gevulde Zalm

Wij vinden verse zalm altijd erg lekker, en tegenwoordig kun je ook biologische of duurzaam gevangen zalm krijgen in de supermarkt. Deze is wel iets duurder, maar doordat hij niet met netten gevangen wordt, is het minder slecht voor het milieu want er komt bijna geen bijvangst bij (bijvangst is het vangen van andere vissen als je met een net vangt).

Duurzame vis wil zeggen dat de vis gevangen is volgens nieuwe visserijtechnieken, strenge regelgeving en uitgebreide controles bij de visvangst en import.

Het niet raken van de zeebodem tijdens de vangst, bijvoorbeeld, is een voorbeeld van een duurzame visserijtechniek. Doordat er minimaal of helemaal geen bodemcontact is, komen er minder schelpen, zand en stenen mee. De gevangen vis is daardoor onbeschadigd, waardoor hij nog mooier glimt. Een ander voorbeeld is dat er bij de visvangst rekening wordt gehouden met de vis van het seizoen. (bron : http://www.gerardvanes.nl/duurzaam-gevangen-vis/).

Biologische zalm kan ook gekweekt zijn, dit hangt af van de manier waarop het gekweekt wordt.

De vis heet biologisch, maar krijgt geen EKO-keurmerk omdat het buitenlandse producten zijn. Steeds meer kweekerijen brengen biologische vis op de markt. In de biologische kwekerijen wordt geen gebruik gemaakt van hormonen en antibiotica en hebben de vissen meer ruimte.

Ik vind het belangrijk dat we zoveel mogelijk duurzaam of biologisch eten om deze mooie wereld aan onze kinderen te kunnen doorgeven.

Je kunt met verse zalm vele kanten op, denk maar aan sushi, maar ook aan zalm en creme saus voor bij de pasta, gewoon uit de oven met zout en peper of met wat pesto erop of in een groentensaus voor bij rijst bijvoorbeeld.

Om iets anders te proberen bedacht ik een gevulde zalm. Dit gerecht is voor allerlei gelegenheden te gebruiken, maar is wel voor 6 personen, dus een perfect idee voor als er mensen komen eten bijvoorbeeld!

 

Gevulde zalm

Voorbereidingstijd: 15 minutes

Kooktijd: 25 minutes

Totale bereidingstijd: 40 minutes

6 personen

Ingredienten:

 • 1/2 zijde verse zalm zonder vel
 • bakje Philadelphia roomkaas naturel
 • 1/3 bakje Mascarpone
 • 1/2 bakje zeekraal
 • 250 g hollandse garnalen
 • Olijfolie
 • Zout en peper
 • Rolladetouw of keukentouw
 • Aluminiumfolie

Bereiden:

 1. Haal alle graatjes (indien die er nog zijn) met een pincet uit de zalmfilet.
 2. Als de zalmfile dik genoeg is kun je hem met een scherp mes in de lengte doorsnijden zodat je hem als een envelop kunt openen. Als de zalmfilet niet dik genoeg is, kun je hem met vershoudfolie bedekken en met een zware pan iets platter slaan zodat hij overal even dik is.
 3. Neem een grote overschotel en doe er een dun laagje olijfolie in.
 4. Leg 3 of 4 afgesneden stukken Rolladetouw verticaal in de ovenschotel.
 5. Leg de zalm in de ovenschotel en verdeel de stukken touw goed onder de vis.
 6. Snij de zeekraal klein. Hou rekening met het feit dat de grotere stokjes aan het eind wat stug zijn, dus die moet je eruit halen.
 7. Meng de Philadelphia met de Mascarpone en de zeekraal en voeg peper en zout toe naar smaak. Het mag ietsje zouter zijn dan normaal omdat de zalm niet verder gezout wordt.
 8. Open de ingesneden zalm.
 9. Smeer een behoorlijke laag van het mengsel op de zalm (min 1/2 cm) en zorg dat het goed overal is besmeerd.
 10. Strooi de garnalen over het mengsel, overal over de vis.
 11. Leg nu het andere deel van de vis hierover heen, of, als je vis dunner was, rol hem voorzichtig op.
 12. Bind hem dicht met de stukken touw.
 13. Doe een klein beetje olijfolie met een kwastje over de zalm.
 14. Doe aluminiumfolie over de ovenschotel en maak hem goed dicht.
 15. Zet de ovenschotel in een voorverwarmde oven, en bak hem op 180 graden gedurende 25-35 minuten (al naar gelang de dikte van de zalm). Als je de zalm opgerold hebt moet hij rond de 35 minuten.
 16. De zalm mag nog roze zijn aan de binnenkant, want als hij helemaal door en door gaar is wordt hij droog.
http://voedenzo.nl/gevulde-zalm/


There are 32 comments

Add yours

Comments are closed.