Cranberries

Cranberry compote, ook voor NA de kerst!

Cranberries worden ook wel veenbessen genoemd in Nederland. De plant komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en wordt daar veel gegeten bij de kalkoen die opThanksgiving gegeten wordt. In Engeland en ook andere landen van Europa wordt cranberry compote, of saus of jam steeds vaker tijdens de kerst gegeten, en dan kun je ook de zakken verse cranberries in de supermarkt vinden.

Het verhaal gaat dat in 1845 een vat bessen op Terschelling aanspoelde, waarna de soort in Nederland inburgerde. Op Terschelling en Vlieland komen uitgebreide velden van de cranberry voor. Op Terschelling staat de plant bekend als ‘Pieter-Sipkesheide’, naar de vinder van het vat in 1845.

Al naar gelang het land is de smaak van de cranberry compote iets anders. In Noord- Amerika is de smaak wat zoeter, in Engeland iets zoeter, en in Nederland komen er verschillende varianten voor afhankelijk van het merk van compote.

Er zitten veel vitaminen en mineralen in de cranberrie, en het is ook een goed middel tegen blaasontsteking.

Maar het is natuurlijk vooral heel lekker. Hoewel het veel gemaakt wordt rondom te kerstdagen, is dit iets dat het vanwege de warme smaak van kaneel en steranijs ook heel goed doet in de winterperiode. Aangezien je de cranberries heel goed kunt invriezen en later kunt gebruiken dan alleen in het seizoen waarin ze verkocht worden, je kunt de compote gedurende een lange tijd maken.

Mijn versie van de Cranberrie Compote waarvan ik het recept hieronder heb gezet kun je gebruiken op brood, bij vlees, maar ook op ijs, vla en griesmeel is dit erg lekker.

 

Voorbereidingstijd: 5 minutes

Kooktijd: 10 minutes

1 zak cranberries is goed voor 1 pot compote

 

Wat heb je nodig:

1 zak Cranberries

1 eetlepel honing

1 zakje vanillesuiker

4 volle eetlepels bruine suiker

1 snufje nootmuskaat

2 steranijsjes

1 theelepel kaneelpoeder of 1 stokje kaneel

2 eetlepels water

 

En verder:

Een staafmixer

 

Hoe maak je het:

Doe alles bij elkaar in een pan en laat dit langzaam warm worden.

Als de cranberries beginnen open te barsten, laat het dan ongeveer 10 minuten doorkoken op een laag vuur. Als alle cranberries open zijn, haal je de steranijs eruit en het stokje kaneel.

Ondertussen een jampot steriliseren door hem 10 minuten in kokend water te leggen. Haal de specerijen eruit, en maal het mengsel fijn met een staafmixer. Je kunt het eventueel ook door een zeef halen als je dat lekkerder vind.

Vul de pot en sluit hem goed af. Zet hem 5 minuten op zijn kop dat de lucht eruit komt en draai hem daarna weer terug. Laat afkoelen en klaar.

 There are 31 comments

Add yours

Comments are closed.