Oma’s Erwtensoep
Het is nu eindelijk koud in Nederland, en eigenlijk denk ik dan pas werkelijk aan Erwtensoep.
Nu hebben we er al heel veel geprobeerd, uit zak, uit blik of glas, en ik moet zeggen dat daar best lekkere bij zitten. Maar, er gaat toch niets boven die van mijn moeder. En die heeft hem weer van oma, dus vandaar de titel.
Het maken van erwtensoep is wel een werkje waar je tijd voor moet hebben of een snelkookpan. De bereiding is niet veel werk, maar de spliterwten hebben echt een forse tijd nodig om zo lekker en zacht te worden als het hoort in deze soep. Je bent dus zo’n 3 uur aan het koken, en moet elke 10 minuten roeren, tenzij je een heel zacht brandertje hebt waar dit heel lang op kan pruttelen. Of, en dat is natuurlijk veel simpeler, je gebruikt een snelkookpan. Dan heb je maar ongeveer 1 uur nodig om het hele kookproces te doorlopen.
Je gebruikt hier vet vlees voor. Ik heb karbonaadjes gebruikt. Die worden lekker zacht en geven een goede smaak af.
De rookworst doe ik er pas op het eind bij, omdat je anders veel van de smaak verliest. Persoonlijk vind ik die van de Hema erg lekker, maar dit is uiteraard aan te passen aan ieder’s smaak.
Het goede van deze soep is dat hij alleen maar lekkerder wordt naarmate hij langer staat. Het is dus geen probleem om hem een dag van te voren te maken. Je kunt ook heel goed een gedeelte invriezen. Bovendien is de soep gezond, en low calorie. En, in het begin van het jaar, is dit een geweldige combinatie!
Hoeveel personen: 8 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Wat heb je nodig:
2 l Water
600 gr Spliterwten
1 Grote prei
1 Winterpeen
1/2 Knolselderij
3 Binnenste stengels van een selderij
3 Schouderkarbonaadjes
2 Runderbouillonblokjes
En verder:
1 rookworst
Hoe maak je het:
Snij de groenten in stukjes (mag wat grof) en doe alles in de snelkookpan
Laat de snelkookpan op stoom komen, en eerst 30 minuten koken
Na de eerste keer, stoom erafhalen en even goed doorroeren. Voeg eventueel wat extra water bij indien nodig. Laat opnieuw aan de kook komen tot de stoom eruit komt, en laat hem dan nog 30 minuten doorkoken
Goed door elkaar roeren, en op dikte brengen door eventueel wat water toe te voegen en breng op smaak met zout
Related Articles