Guacamole

Guacamole, gezond powerfood!

Midden in de winter hebben we natuurlijk powerfoods nodig. Er valt echter veel meer onder powerfoods dan de meeste mensen weten. Een van de power groeten is de Avocado.

Die kun je natuurlijk op verschillende maniere eten en bereiden, maar we zijn thuis fan van Tortilla chips en andere soorten mais chips. En deze zijn natuurlijk erg lekker met Guacamole.

Wist je dat Guacamole simpelweg Avocado Saus betekend? Het komt oorspronkelijk van de Azteken, die het al in de 16e eeuw maakten. Tja, zo ver terug had ik toch echt niet gedacht 😉

http://en.wikipedia.org/wiki/Guacamole

De kunst van de Guacamole is om goed rijpe avocado’s te nemen. Zijn ze namelijk niet helemaal rijp dan krijg je een wrange nasmaak die niet erg prettig is. Guacamole is iets wat het lekkerst vers is. Het wordt snel bruin als je het bewaard (dat wordt oxidatie genoemd), hoewel je dit gedeeltelijk kunt voorkomen door vershoudfolie rechtstreeks OP de Guacamole neer te leggen, zodat er geen zuurstof bijkomt.

Over het algemeen gebruik je in de Guacamole Limoen, of Lime zoals het in het engels genoemd wordt. Het lijkt op een groene Citroen, die iets pittiger van smaak is dan de wat zachtere gele soort. Je kunt het sap tegenwoordig ook in een klein flesje in de supermarkt kopen.

Voor een pittigere versie van de Guacamole kun je kleingesneden rode peper toevoegen, of jalapeno pepers. Sommige mensen doen er een uitje doorheen.

Mijn versie is gemaakt om ook met kinderen te kunnen eten, en dus heb ik er geen pepers doorheen gedaan, maar een paar druppels tabasco om het toch ietsjes pittiger te maken.

Persoonlijk vind ik dips en sauzen altijd erg leuk om te maken en daarom wilde ik eens kijken of ik de standaard Guacamole dip iets kon veranderen en dan misschien nog beter kon maken.

Probeer mijn recept maar eens en laat me weten wat je er van vind!

Eet smakelijk.

Guacamole

Ingredienten:

 • 2 goed rijpe avocado's
 • 1 bosui of lente-ui
 • 1/3 bos koriander
 • 4 teentjes verse knoflook (of 2 teentjes gedroogde knoflook)
 • Een paar druppels tabasco
 • Vers Limoensap
 • Zout en peper naar smaak

Bereiden:

 1. Snij de avocado's door tweeen en haal de pit eruit.
 2. Lepel de avocado's volledig leeg, en doe alles in een mengbak.
 3. Als je een gladde avocado wilt, kun je dit doen door de avocado en de andere ingredienten in de keukenmachine te pureren, of anders prak je de avocado fijn met een vork.
 4. Snij de andere ingredienten goed klein, en meng zo door de avocado.
 5. Doe een scheutje limoensap erbij, en wat zout en peper.
 6. Roer alles goed door elkaar.
 7. Maak het daarna op smaak met de tabasco, eventueel nog meer limoensap en zout en peper.
http://voedenzo.nl/guacamole/


There are 29 comments

Add yours

Comments are closed.